ELEVERNA HAR KOMMIT

Hej alla glada läsare!
 
Nu har eleverna anlänt till skolan igen efter ett långt och skönt sommarlov. Vi inledde med en introduktionsdag där eleverna fick genomföra lite olika stationer som alla hade med vandring att göra. Vandring är vårt nya tema för det här året. Hos mig fick eleverna gissa eller berätta lite olika namn på blad från träd och växter. De var kanonduktiga.
 
Sedan har vi inlett lektioner under veckan i so, no, matte, svenska, engelska och slöjd. Fantastiskt kul! Eleverna är intresserade, vill mycket och har ett stort intresse för att lära sig nya saker. Jag trivs verkligen på mitt jobb!
 
När det gäller träningen så ligger jag fortfarande i. Den här veckan har det blivit två judopass i Knislinge och ett iaidopass i Älmhult. Det var jättehäftigt att få inviga sitt nya svärd på riktigt, det känns så grymt skönt att ha ett bättre svärd. Dessutom har jag cyklat fram och tillbaka från jobbet tre gånger (vilket totalt blir en cykeltur på 9 mil). Det är så fruktansvärt skönt att röra på sig.
 
Det finns en liten sak som oroar mig lite bara. För ungefär tre veckor sedan tränade jag judo och fick en kraftig smäll över den vänstra delen av revbenen. Den veckan hade jag ont ganska mycket, men det kändes ändå som det gick över. Veckan därefter (alltså för två veckor sedan) provade jag att träna, men efter halva passet fick jag bryta för det stramade så hemskt. Jag har under den här veckan tränat och det har gått ganska bra men det gör fortfarande ont. Jag måste nog ta en titt på vad det är som har hänt. Det kan inte vara en muskelsträckning, möjligen en liten blödning. Jag tror nästan att det är en spricka på nåt sätt. Man ska inte tro det värsta. Jag får försöka boka in ett besök hos läkaren i veckan så jag får kolla upp det.
 
Jag gick ju upp i vikt lite över sommaren, vilket är ganska naturligt. Ungefär 2 kg. Jag vägde 79,3 kg när jag kom hem efter semestrandet. Men nu har man kommit in i banorna igen och alla rutiner. I måndags vägde jag 78 kg, så vikten är på väg neråt igen. Målet är 75 kg och dit kommer jag snart tror jag. =)
 
Nu är det helg och jag ska senare åka iväg mot Valdemarsvik och delta i ett bröllop för en av mina bästa vänner. Ska bli så roligt att se honom bli en äkta man! Jag ska spela en låt på festen tänkte jag i kombination med ett litet tal.
 
Over and out! // Jimmy Spelman


NU HAR JOBBET KOMMIT IGÅNG IGEN

Hej på er läsare!
 
Semestern är över för den här gången och jobbet har så sakteliga kommit igång igen. Jag och mina kollegor har lagt schema, träffat våra övriga kollegor, fått information om det nya läsåret, planerat läsåret och möblerat i våra klassrum.
 
Jag ser verkligen fram emot att få träffa mina kära elever igen efter det långa sommarlovet. Jag kommer den här terminen att ha nästan all undervisning i min 5-6:a, förutom ett NO-pass i 3-4:an och slöjd i årskurs 3 - 6 på Killebergsskolan samt Visseltoftaskolan.. Som vanligt blir det matematik, svenska, no, so, idrott och slöjd som jag undervisar i. Nytt för i år är att jag också kommer undervisa i engelska, vilket jag aldrig har gjort - men lärare som jag är så ska det väl gå bra det också.
 
Helgen har smyckats med musicerande, städande, god mat, planerande och lite träning också. =)
 
Over and out for this time! // Jimmy Spelman


HERR PEDERS SJÖRESA

Jag passar på att skriva ett inlägg till.
 
Jag satt igår på kammaren och klinkade ut en låt som jag länge velat kunna spela. Nordman sjunger denna låt på deras skiva "Patina".
 
"Herr Peders sjöresa" handlar om herr Peder som ger sig ut på en sjöresa med en stor besättning. På vägen råkar de på ett kraftigt oväder. de ber till Gud om att få bättre väder utan resultat. Kaptenen föreslår då att de ska slå tärning om vem som gjort de värsta synderna. Lotten hamnar på herr Peder tre gånger på raken. Han bekänner då vilka hemskheter han faktiskt har genomfört. När besättningen sedan kastar honom i vågornas gap lugnar sig stormen och skeppet kan börja segla på nytt.
 
En spännande låt som är fantastiskt vacker i melodin också. Här nedan kan ni läsa texten. Nordman sjunger den lite annorlunda i näst sista versen. Herr Peder ber då besättningen att om hans fostermor frågar efter honom så ska de säga att han bor i främmande land och att han har det ljuvligt och gott där.
 
http://www.skjaldesang.dk/estrato.php?Page=vissang&sid=127
 
Så, nu har ni fått lite att läsa...
 
Over and out....again! // Jimmy Spelman
 
 


JUDOINLÄGG

Tjenixen!
 
Här sitter jag nu efter ett par dagar i Älmhult. Jag har slappat och tränat emellanåt faktiskt. Jag åkte till Kristianstad i måndags och tränade judo. Det var fantastiskt kul att inviga sitt svarta bälte. Jag träffade instruktören i Knislinge som hjälpte mig upp till 1:a dan. Nu är det min tur att hjälpa honom till hans nya grad. Han har fått slita med mig otroligt mycket de sista två åren. Han ska nu själv försöka ta 3:e dan i judo. För att klara det måste han bland annat kunna två kator: Katame no kata och Kime no kata.
 
Katame no kata är en kata som innehåller de vanligaste låsningarna som används inom judo. Den är uppdelad i tre serier med fem låsningar i varje - totalt 15 låsningar. Min roll som motståndare i denna kata är inte så avancerad, men det är bra att jag får uppleva den några gånger. Jag ska ju själv kunna den till 2:a dan så småningom. Här nedan finns en länk till hur denna kata ser ut:
 
https://www.youtube.com/watch?v=Rs34kU-ngOs
 
Kime no kata är en gammal kata från slutet av 1800-talet. Den bygger på att kunna försvara sig mot olika sorters angrepp såsom grepp, slag, sparkar, knivattacker och även svärd. Denna kata är betydligt mera krävande för mig. Jag har idag suttit och skrivit ner hur den ska utföras och ska börja träna på min roll lite på kammaren tänkte jag. Om ni vill se hur denna kata ser ut kan ni kika på länken här nedan.  
 
https://www.youtube.com/watch?v=eN1Z8qKNfW8
 
Det kommer gå fint att agera motståndare på dessa kator tror jag. Det ska bli mycket spännande.
 
Over and out! // Jimmy Spelman


EN VECKA TILL PÅ ÖLAND

Hej igen alla glada!
 
En vecka till har förflutit på Öland och följande har hänt.
 
1/8: Dagen innefattade ganska mycket träning. Det blev en cykeltur på 3,3 mil först. Sedan hjälpte jag far att såga upp lite ved och samtidigt välja ut en del trä som kan vara bra till slöjden. Dagen avslutades med iaido och jodo i Borgholms dojo med Ola.
 
2/8: Nu var det dags för en riktig långtur på cykel. Borgholm - Strandtorp - Ekerum - Rälla - Stora rör - Glömminge - Röhälla - Saxnäs - Färjestaden - Eriksöre - Karlevi - Vickleby - Stora frö - Mörbylånga (paus) - Risinge - Kastlösa - Bjärby - Smedby (paus) - S Möckleby - Albrunna - Ventlinge - Grönhögen - Ottenby - Ås (paus) - Näsby - Näsby - Össby - Gräsgård - Seby - Segerstad - Mellby (paus) - Skärlöv - Hulterstad - Triberga - Alby - Stenåsa (paus) - Sandby - Gårdby - N Möckleby - Åkerby- Lopperstad (paus) - Runsten - Bjärby - Lerkaka - Långlöt - Gärdslösa - Störlinge - Sörby - Lindby (paus) - Äpplerum - Räpplinge - Borgholm. En cykeltur på södra Öland för de som kan geografi. 8 h på cykel, en sträcka på 17 mil! Inte illa va?
 
3/8: Denna dag blev det lite slappande. Jag handlade, gjorde egen glass och dessutom slipade jag och målade sayan till mitt gamla svärd.
 
4/8: Jag beställde ett nytt svärd - det blev ett Kurin Stainless Steel Hiranami. Jag passade också på att köpa ett nytt stretchbälte och en sageo. Jag köpte också lack och lackade min saya några gånger.
 
5/8: Jag fick de uppgifter som behövdes och betalade min beställning som jag gjorde dagen innan. Jag spelade sedan lite Bowls med pappa och tittade på när han spelade. Jag skrev ihop en förenklad skrift över de kata som jag och Ola behärskar i jodo. Jag tog en cykeltur på 3,6 mil (1 h 48 min) också: Borgholm - Köpingsvik - Lundegård - Alböke - löt - Mörby - Kalleguta - Köpingsvik - hem.
 
6/8: Efter en god frukost åkte jag för att titta på när pappa tävlade i Bowls. Han slutade trea i tävlingen - stolt över min pappa. Sedan åkte Pyttesyster och jag till Färjestaden där vi åt en god middag på Sea Salt och löpte varsin glass efter. Sedan var vi på Irisfestivalen och tittade på Augustifamiljen med tillhörande artister Ebbot och Daniel Lemma. Mycket trevligt!
 
7/8: Sista dagen på Öland blev det först Yoga i dojon, 1 h 30 min. Sedan skjutsade vi Lisa till tåget, gick i Kalmar lite samt åt lunch på Thai Silk Palace. Veckan avslutades med iaido och jodo i Kalmar med Ola. Sedan bar det av hemåt för lite kvällsmat.
 
Nu är det måndag igen. Jag har kollat min vikt och jag har ökat lite i sommar - från 77,3 till 79,4 (ungefär 2 kg). Men nu börjar vardagen igen och då kommer vikten minska igen tror jag. Bra att man har fått den vanan att väga sig var fjortonde dag för att kolla sig. Då har man koll på vikten.
 
Den här veckan blir det Älmhult för att landa lite innan det är dags för arbete igen i nästa vecka. Jag ska försöka blogga lite oftare, i mån av lust och tid i all fall.
 
Over and out for now! // Jimmy Spelman