DAGS IGEN FÖR ETT INLÄGG

Hej på er!
 
Nu var det ett tag sedan vi hördes senast - dags för en liten uppdatering. Det är väl ungefär två veckor sedan sist.
 
Sommaren har passerat och jag har börjat jobba igen. Första veckan hade vi en del föreläsningar och arbetsuppgifter kring elever med autism. Mycket intressant och lärorikt på alla sätt. Vi fick också en föreläsning av Lärarförbundet för att få lite mer kunskap om hur man ska eller bör arbeta som lärare. Dessutom har vi haft tid för att sätta samman lite scheman för eleverna. Ramtiderna fick vi som utgångsläge och dessutom fick vi lite riktlinjer på vissa ämnen som eleverna ska ha i Osby. Jag lyckades sätta samman ett preliminärt schema inför att eleverna kom. Eleverna startade i tisdags så de har haft en vanlig arbetsvecka med lite olika ämnen. De har varit duktiga, antecknat, lyssnat och tagit till sig mina tankar på alla sätt. I slutet av veckan ändrades ramtiderna för oss så jag fick ändra schemat lite. Eleverna ska få vara med och diskutera om en liten detalj på schemat innan det lämnas ut till dom imorgon. Men de första två veckorna har varit mycket bra.
 
Förra helgen var mina föräldrar på besök. Vi hade en trevlig helg. På lördagen gjorde vi en dagsutflykt till Helsingborg där vi tog båten över till Helsingör. Vi hade bra väder, promenerade i Helsingör och tog en massa bra bilder. Det var något slags hantverksmässa i hamnen som var jättespännande. Jag fick prova en gammaldags svarv, mycket spännande. Vi gick dessutom i affärer och handlade en hel del spännande mat och snacks. Vi åt en god plankstek med kalvstek som kött (kanongott!). Vi såg på film och åt gott och hade mycket trevligt. Kul när föräldrarna hälsar på, det blir oftast att jag åker och hälsar på dom istället annars. =)
 
Den här helgen var det Älmhultsdagarna i Älmhult. Det var roligt att gå runt och se vad som skedde i stan. Lite uppträdanden, loppisar, hantverksstånd och annat kul. Kul att se stan i ny profil och när det händer lite i stan får man ju visa sig lite grann och träffa lite folk.
 
För övrigt har jag cyklat en hel del och tränat judo de här två veckorna. Skönt att komma igång igen. Judon har hållit till i Knislinge. Imorgon (måndag) startar judon i Älmhult, det ska bli roligt på alla sätt. Vikten har ökat lite under sommaren så det är dags att komma ner i vikt igen, sist jag vägde mig vägde jag 84,5 kg (innan semestern låg jag på 80,9). Men det kommer jag ner igen till igen under terminen. Bara att jobba på och träna igen. Musicerandet har också fått sin beskärda del i form av nyckelharpspel, gitarrspel, cittraspel, vevlirespel och ukulelespelande. Härligt att vara igång på alla sätt.
 
Den här terminen har jag lite olika mål. Nytt försök till 2:a dan i iaido i december och att testa till 1:a kyu i jodo i januari är två av målen. Ett annat mål är att hjälpa Anders till 3:e dan i judo. Jag har två instruktörsmål också: jag ska uppdatera min judoinstruktörslicens i september och min ju-jutsuinstruktörslicens i oktober. Alltid kul med nya mål och nya utmaningar! Jag trivs som bäst när jag har saker att göra (som ni vet redan).
 
Så ja, då har ni fått lite nya uppdateringar om vad som sker i mitt liv just nu.
Ta hand om er tills vi hörs nästa gång!
 
Over and out! // Jimmy Spelman


MUSIKEN ÄR EN STOR DEL AV MITT LIV

Hej alla läsare!
 
När man har en ledig vecka hemma så passar man på att odla sina många intressen. Som ni har förstått är träningen en stor del av mitt liv: mina kampsporter och mina olika delmål. Under veckan som varit har jag cyklat en hel del och även tränat några pass judo. Jätteskönt på alla sätt!
 
MEN nu ska det handla om musik. Som ni vet spelar jag en rad olika sorters instrument. De instrument jag har i min ägo är nyckelharpa, gitarr, elgitarr, ukulele, cittra och vevlira. Jag kan även spela elbas, piano, trummor och bygelgitarr (dessa instrument har jag inte i min ägo).
 
Jag spelade i unga år blockflöjt, synt och trumpet. inget av dom nappade jag på. När jag började femman började jag spela gitarr och det var en stor ingångsport. Jag spelade sedan gitarr i två år men sedan kom skolarbetet lite emellan så då fick det bli ett uppehåll. När jag slutade nian, 1996, började så smått få sug på musik igen. En kompis och jag började spela in musik ihop och han spelade gitarr. Jag började då så sakta repetera mina gitarrkunskaper, samlade låtar, lärde mig flera ackord och samlade låtar i pärmar.
 
Nyckelharpan gjorde sitt intåg i mitt liv i december 1997. Jag hade innan lyssnat massor på Nordman och sjungit på deras låtar med Håkans hesa röst. Sången var inte så bra då så jag började titta på deras instrument. Jag såg nyckelharpan och blev sugen på att börja spela det. Jag fick kontakt med en farbror i Torsås som sålde nyckelharpor för 6000 kr. Den 6 december 1997 köpte jag min första nyckelharpa. Efter ungefär 3 månader började förstå hur tonerna var upplagda och började leta låtar som samlades i pärmar. 2001 specialbeställde jag en nyckelharpa av samme farbror som jag köpte min första harpa av. Då fick jag intresse för att försöka bygga en nyckelharpa själv. Jag köpte en byggsats 2002 och harpan stod klar 2009. Värt att nämna här är att jag inte byggde på harpan under alla dessa 7 år hela tiden, men om jag hade byggt kontinuerligt så kanske den hade varit klar på två år. Jag äger idag fyra nyckelharpor: den äldsta, min specialbeställda, min eget byggda och dessutom en harpa som jag hittade på Öland. Jag håller på att bygga en andra nyckelharpa som jag räknar med att få klar antingen i december eller i början av nästa år.
 
Cittran fick jag av en tant som pappa hjälpte emellanåt, så även jag. Ungefär tre dagar innan tanten dog (1998)visade hon mig hur man spelade och jag kom igång så smått. Cittran för mig är ett komplement till gitarren, den är kul att spela på ibland när man inte har lust med gitarr. Den är inte så svårspelad, men den har en fin klang som jag tycker om att lyssna till ibland.
 
Ukulelen och elgitarren är mer eller mindre delar av en slump. Jag jobbade i Virestad 2010 - 2013. Under ett av åren där gick vi och städade i alla vrår och då hittade jag en ukulele i ett fodral. Jag tog hem den och började så smått lära mig ackorden och använde instrumentet till de sångsamlingar vi hade på förskolan. Så småningom fick jag tag i en ukulele på en loppis för 90 kr som jag sedan köpte strängar till. Den hänger fint på min vägg och tas ner emellanåt för att spelas på och sjungas till. Elgitarren som jag äger köpte jag av en kompis i Lönsboda för 500 kr.
 
Vevliran har en speciell historia. En dag funderade jag på att börja bygga upp en repertoar med medeltidslåtar. Men ska man göra det så vill man ju göra det på ett tidstroget instrument. Jag funderade på vilket instrument jag skulle välja. Till sist stod valet mellan moraharpa och vevlira. Moraharpa var ett slags nyckelharpa och det kunde jag ju faktiskt redan spela. Så det lutade åt vevlira. Ett annat problem var att vevliror var väldigt dyra. Då bestämde jag mig för att bygga en vevlira först och sedan lära mig spela på den. Jag hade en kontakt i Lönsboda som hjälpt mig att renovera ett par nyckelharpor och i hans verkstad hittade jag en vevlira som han hade byggt. Sagt och gjort, jag bestämde mig för att gå en kurs hos honom och bygga en vevlira. I augusti 2012 stod den klar. Därefter gick det en tid och jag spelade lite försiktigt på den emellanåt. 2014 gick jag en kurs för vevlirespel. Där fick jag en massa tips och råd på vad jag behövde åtgärda: andra strängar, speciellt harts, och justeringar på det som jag hade byggt. Idag spelar jag aktivt på den och har lärt mig fem låtar på den - men fler ska det bli.
 
Nu har ni fått en liten insikt i hur min musikaliska bana har varit och hur den ser ut idag. Idag spelar jag på mina instrument mest hemma på kammaren. Men instrumenten tas med i undervisningen och emellanåt genomför jag en del spelningar i kyrkor och på spelmansstämmor. Jag spelar och sjunger med min familj och även med mina goda vänner. Sången var jag inte så bra på i början, men tack vare inspirationskällor och mycket övning sjunger jag idag bättre - jag är kanske inte någon idol eller någon supertenor, men det fungerar till husbehov.
 
Hoppas att ni tyckte om det ni läste och förstår vilket arbete jag har lagt ner på musiken. Som jag sa i början, musiken är en stor del av mitt liv och kommer så vara framöver också.
 
Over and out! // Jimmy Spelman


LITE BLANDAD KOMPOTT

Hej på er!
 
Nu har det hänt lite saker igen.
 
28/7: Jag befann mig i Älmhult, tog en cykeltur på 2,2 mil och tränade lite jodo sedan. I övrigt blev det lite låtfixande och grejande. Jag fick ett meddelande av en kompis som frågade om jag kunde hjälpa till med att visa judo i Broby. Jag tackade ja.
 
29/7:  Jag åkte till Broby efter en lugn morgon med frukost och spelande. Jag träffade en massa glada ungdomar ifrån Ukraina som ville prova judo. Anders och jag blev kastade hit och dit och fick svettas en hel del. Men kul var det!
 
Söndagen den 30/7 blev det en del packande och sedan åkte jag till en kompis i Jönköping. Vi umgicks först hos henne ett par dagar och sedan åkte vi på semesterresa till Karlstad. Vi hade rätt skoj där. Vi hälsade på en kompis till henne i Sunne, vi var på ett badhus (kombinerat bad och äventyrsställe), åt god mat, gick i affärer och besökte även Gustav Frödings födelseplats. Idag den 4/8 körde vi hemåt igen.
 
Nu blir det lite dagar i Älmhult i en vecka. Men innan den här veckan är slut blir det spelmansträff i Lönsboda (detta blir på söndag). Det ser jag fram emot. Jag har övat in ett program som jag ska framträda med =).
 
Over and out till then! // Jimmy Spelman