SPELMÄN OCH STRÅKAR

Jag kostar på mig att skriva ett inlägg till när jag ändå har ångan uppe.
 
Jag har de senaste dagarna suttit en del på Internet hos svärföräldrarna i Falkenberg. Jag är ju lite mer morgonpigg än de flesta. Jag har hittat en hel del information och intressanta filmklipp samt fått tankar till en del beställningar i nästa vecka. 
 
Det första som jag funderar över är stråkföring. Man ser klipp på en massa spelmän som är skickliga på alla de sätt som finns. De river av den ena låten efter den andra i 180 km/h och låter sig imponeras på alla sätt. Men en sak varierar väldigt: stråkföringen. En del har riktiga sopstråk, om jag ska säga min mening. Jag har spelat nyckelharpa i 17 år nu och har nog en skaplig stråkföring d v s jag försöker hålla min stråke mellan lekens slut och stallet hela vägen genom låtarna. Ibland brister säkert även jag, men så länge man har det i åtanke så vet man ju att det behöver förbättras. Men är det då så viktigt med stråkföring? De flesta skickliga spelmän ser ju så snabba och duktiga ut och verkar ändå ha ett högt anseende. Nåja, tanken har väckt mig i alla fall. Jag kan tycka att en skicklig spelman är en som både spelar skickligt och har en bra stråkföring (det både låter och ser bra ut). Man lyssnar ju med ögonen också. 
 
Det andra jag tänker på är instrumentbygge. Det konstiga är att ser jag något som berör mina största intressen (musik, instrumentbygge och kampsport) så tänder det en liten gnista i mig - en gnista som säger till mig att jag ska sätta igång med det där jag ser på klippet. Jag har kikat på en del klipp där de bygger instrument och då börjar det genast klia i mina fingrar. Jag tänker: Fasen vad häftigt det vore att bygga ett nytt instrument! Men kort därpå är det något som säger mig: Nä, vänta nu lite. Se till att få fason på det senaste projektet, vevliran, först innan du ger dig på något nytt projekt! Den impulsive och den förnuftige kolliderar inom en ibland och oftast tar den förnuftige över. Även denna gång kommer jag lyda den förnuftige och försöka ta tag i vevliran först så den fungerar innan nästa projekt kommer igång. Faktum är ju att jag faktiskt ska lära mig medeltida musik på vevliran, det var ju tanken när jag byggde vevliran. Så skärp dig nu Jimmy!
 
Hoppas jag sådde några tankar i sommaren...
Nu ska jag äta frukost och åka till Gekås en kortis med svärföräldrarna, svägerskan och hjärtat. 
 
 
 
 


ETT LITET MIDSOMMARINLÄGG

Hej alla läsare!
 
Nu är judoterminen avslutad, jobbet i Fjälkinge är avslutat och det första studieåret i Linköping är avslutat (så när som på ett par saker som behöver justeras).
 
Nu är det bara att slappa och ta det lungt då? Eller?
 
Nä inte riktigt så. Ni som följer min blogg vet ju vem jag är vid det här laget. Full av projekt från början till slut. Vad har jag för projekt på gång den här sommaren då? Jag kan ju nämna några:
- Åka på och stå på loppisar med min sötnos Marica
- Åka till Vimmerby, campa och gå på Astrid Lindgrens värld
- Träna löpning, iaido och jodo 
- Spela på mina instrument och försöka förbättra mitt spel
- Öva till och spela på ett bröllop
- Åka på en spelmanstämma i Lönsboda
- Justera min vevlira och få den spelduglig
- Fixa till de små resterna jag har i den senaste kursen i Linköping
- Fundera över den kommande tjänsten i Älmhult, lägga upp lite planer och tankar
 
Så, det ska nog inte bli några problem att få den här sommaren att gå. 
 
Over and out för idag!
 
// Spelmannen


NU NÄRMAR SIG SOMMAREN....

Hej alla läsare!
 
Nu har jag varit borta ett tag igen och inte givit ut några inlägg på länge. Men nu närmar sig sommaren med stormsteg på alla sätt. Detta syns inte minst på mina aktiviteter som jag vanligen ägnar mig åt. 
 
Jobbet i Fjälkinge börjar nu lida mot sitt slut. Det har varit en spännande tid på många sätt. Man har fått träffa många olika elever och kollegor som på olika sätt har fyllt min tillvaro. Eleverna har framställt olika projekt på den nivå där de befinner sig. Det är så spännande att uppleva hur olika elever hanterar olika verktyg och trämaterial. Detta kommer jag inte att släppa även om min anställning i Fjälkinge går ut nu. Jag har sökt ett flertal jobb och varit på tre intervjuer: två i Hässleholm och en i Älmhult. Dessa tjänster är kombinationer slöjd och andra ämnen i någon form vilket jag känner kan bli mycket spännande. Jag har trivts jättebra i Fjälkinge om man bortser från alla långa tågresor. Därför ska det bli skönt att förhoppningsvis få ett jobb närmare Älmhult i höst. 
 
När det gäller mina studier i Linköping går även dessa stadigt framåt. Jag har nu färdigställt det första året inom slöjdpedagogik och har nu ett år kvar att studera. Detta första år har varit spännande för mig, men många gånger ganska tufft också. Jobba 100 %, plugga 50 % och träna ungefär 25 %. Det låter inte alltid hållbart, men när man som jag gillar att vara igång är detta en tillvaro som fungerar. Det blir ju som sagt ett år till att studera och sedan kan man lägga lite mer fokus på jobb och träning samt mitt musicerande. 
 
Träningen ja: Judon har avslutats med pizza och minigolf. Flera av eleverna har fått nya grader i judo vilket jag känner ska bli intressant att fortsätta följa på alla sätt. Min egen judoiträning har blivit lite lidande eftersom jag flera gånger saknar sparringpartner till just kata, som är ett av de bärande momenten i graderingen till 1:a dan i judo. Men med tiden ska det väl bli ett svart bälte även i judo! Däremot blir det nog ett test till 1:a dan i iaido och 4:e kyu i jodo under hösten vilket känns spännande på alla sätt. Iaido och jodo är två sporter som jag trivs väldigt bra med. Det känns mer och mer som att en kombination av löpträning, gym, iaido och jodo skulle passa mig ypperligt. Vi får väl se vad framtiden bjuder på.
 
Gumman och jag har haft en massa roligheter för oss den senaste tiden: resor, loppisar och hembjudningar av olika gäster till exempel. Vi har också för första gången arrangerat och genomfört en egen loppis, vilket var mycket spännande och roligt. Marica har fått sommarjobb som tidningsbud i Älmhult med omnejd vilket också är bra. 
 
Som sagt, sommaren närmar sig med allt vad detta innebär: sol, bad, träning och annat skoj. Det ska bli intressant att se vad sommaren 2014 kommer att ge mig. 
 
KRAM PÅ ER ALLA LÄSARE!