NYCKELHARPSBYGGE

Hej mina vänner!
 
Nu ska ni få höra vad Jimmy har hittat på den senaste tiden.
 
Jobbet har rullat på efter bästa förmåga, eleverna arbetar och blir duktiga på alla de sätt som går.
 
När det gäller träningen så ligger jag i hårdträning för iaido SM, så jag tränar finlir på kata och även att göra kata på tid. Lite extra energi läggs ner på iaido just nu eftersom det är där man ska gradera snart också. Man vill ju göra så bra ifrån sig som det går.
 
Jag har två spelningar inbokade i maj (14/5 och 25/5) i Loshults kyrka, så där ligger jag också i ett slags hårdträning på de låtar som gäller inför detta.
 
MEN NU SKA JAG KOMMA TILL DET SOM DET HÄR BLOGGINLÄGGET VERKLIGEN SKA HANDLA OM...
 
Jag har den senaste tiden sett på Facebook hur en del bilder börjar återkomma på när jag byggde på nyckelharpan förra året. Sedan dess har den blivit liggande och någon vidare bygglust har inte infunnit sig. Hösten och vintern har kantats av mycket träning. Men i onsdags när jag hade packat mina saker som skulle med till jobbet så slängde jag ett getöga på mitt slöjdämne som låg där så fint i ett hörn. Jag kände att det drog lite i mig och tog med mig det jag hade byggt och ett par andra saker med mig till skolan. Denna dag skulle jag ha slöjdundervisning och mellan första och andra passet började jag så smått att putsa lite på den, sågade till ett slags form där den kunde vila lite bättre medan jag putsade....
 
...jag putsade och putsade och kände hur kul det var. När insidan av sargen var skapligt putsad började jag kika på stränghuvudet där det ska sitta stämskruvar. Jag började mäta och klura på hur stämskruvarna skulle sitta, ritade upp var skruvplattan skulle sitta och började till sist borra hål för gitarrmekaniken som sitter på sidorna. Jag blev ändå lyckligare när jag såg hur fint det blev. Jag började sedan mäta och greja för den andra sidan och monterade inför denna borrning.
 
Igår passade jag på att borra upp för den andra mekaniken - men det blev inte lika i höjd med den förra sidan. Då pluggade jag igen hålen, gjorde lite nytt ritande och borrade nya hål. Denna gång såg det genast mycket bättre ut. Därefter blev det lite kikande på framsidan. Det ska ju borras hål så att man kan sätta dit strängar i stämskruvarna. Jag ritade på framsidan hur hålen skulle vara formade, borrade och sågade ut det första hålet. Sedan var det dags för helg.
 
Jag tycker det är jättekul att detta har väckts igen för mig. Vi får se hur långt bygglusten räcker, men planen är att få ihop en resonanslåda innan sommarlovet. Det borde kunna gå....men man ska inte lova något innan det har blivit verklighet. Jag lever på lusten just nu.
 
Jaha det var det jag ville berätta för er. Just nu känner jag mig som en riktig allkonstnär. Tränar budo, spelar musik och slöjdar. Alla mina intressen är i full gång just nu =). Såååå kul!
 
Nu är det helg och jag önskar er alla en riktigt skön helg på alla sätt som går.
 
Over and out! // Jimmy Spelman


ETT LITET PÅSKINLÄGG =)

Hej alla!
 
Här sitter jag på Öland och skriver ett litet nytt blogginlägg. Mina elever har haft påsklov den här veckan så jag har passat på att göra en del roligheter.
 
Förra helgen var jag i Sölvesborg och tränade iaido för Matti sensei på landslagsläger. Det låter så avancerat, men det var som ett vanligt träningsläger på alla fronter. Vi drillades i Zen Ken Ren, i tävlingsträning, fick mycket varierade tips för allt som har med iaido att göra. För mig var detta perfekt eftersom jag om ungefär en månad ska tävla i SM i iaido samt försöka ta 2:a dan, som jag har nämnt förut.
 
I måndags bar det av mot Öland. Jag stannade till i Kalmar för att äta en god middag med mina föräldrar. Därefter passade jag på att träffa en kompis, Kattis, samtidigt som jag köpte en ny sträng till nyckelharpan. Det blev lite prat, trevliga minnen och ett härligt samtal. Strängen sattes dit och under veckan har jag spelat en del på låtarna som jag ska framföra om en månad i Loshults kyrka =).
 
I tisdags åkte pappa och jag ut på en cykeltur på 3 mil. Därefter in till Kalmar igen för att träffa Kattis en snabbis igen. Hon ville ha skjuts till sin arbetsterapi. Jag passade då på att gå en sväng i Kalmar och satte mig sedan på Stadsbiblioteket och läste lite tills Kattis ringde och ville bli hämtad.
 
I onsdags blev det en heldag i träningens tecken. Jag började med 1,5 h iaido, sedan till sporthallen för en runda Bowls med pappa och sist men inte minst en cykeltur på ungefär 3,5 mil med pappa. På kvällen grillade vi revben, mums filibabba!
 
Igår, torsdag, blev det en slapp förmiddag med frukost, film och sedan en god middag på kroppkakor. Efter lite vila gick pappa och jag ut på en långpromenad i Borgholm. Min bror och hans sambo samt deras hund kom sedan på besök. Jag åkte in till Kalmar för ett pass jodo också denna kväll.
 
Nu när jag skriver är det långfredagen 14/4. Jag vet ännu inte säkert vad denna dag ska erbjuda mig. Men mamma ska hjälpa mig med lite syarbete och jag misstänker att det blir lite iaido idag också =). Men vad som händer mer exakt står just nu i stjärnorna skrivet =).
 
Men som ni märker är det fullt ös på mig, mer än någonsin. Härligt att känna att man är igång på alla fronter med träning och musik - mina två glädjeämnen just nu. =). Allt i mitt liv gör mig glad: jobb, träning, musik, vänner och familj. Jag är tacksam över att jag har ett så bra liv med så fungerande delar på alla fronter just nu.
 
Ta hand om er därute!
 
Kram, over and out! // Jimmy Spelman